top of page
  • Writer's picturePandora Bakeries Blog

Η γιορτή των Θεοφανίων είναι προ των πυλών… μάθετε πώς θα ξορκίσετε τους καλικάντζιαρους!


Με τα Φώτα τελειώνει η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η Κυπριακή και Ελληνική παράδοση είναι πλούσια σε ήθη και έθιμα και σε κάθε μέρος γιορτάζονται με διαφορετικό τρόπο.


Σε αυτή την μεγάλη ετήσια Χριστιανική γιορτή της βάπτισης του Χριστού, ο κόσμος εκτός από το να πηγαίνει στην εκκλησία και να αγιάζει τα σπίτια του, ακολουθεί διάφορες άλλες παραδόσεις που σχετίζονται με το φαγητό.



Λουκουμάδες, παράδοση και καλικάντζιαροι


Η λέξη λουκουμάς, προέρχεται από προέρχεται από την αραβική (και τούρκικη) λέξη lokma που σημαίνει μπουκιά.


Μια από τις πιο γνωστές παραδόσεις που επικρατεί στην Κύπρο, είναι να ψήνονται λουκουμάδες την παραμονή των Θεοφανίων. Βέβαια, αυτοί οι λουκουμάδες ‘’απαγορεύεται’’ να φαγωθούν, πριν να σκορπιστούν στις οροφές των σπιτιών για να ‘’φάνε’’ οι σκαλαπούνταροι (καλικάντζαροι), λειτουργώντας κάτι ως ‘’πυρομαχικά’’ για να ξορκιστούν τα κακά πνεύματα.


Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, οι καλικάντζαροι εμφανίζονται στους κατοίκους με τη μορφή κάποιου τρομακτικού ζώου με σκοπό να τους τρομάξουν. Ταυτόχρονα, οι νοικοκυρές λένε το γνωστό… «Τιτσί τιτσί λουκάνικο, μασαίριν μαυρομάνικον, κομμάτι ξεροτήανο να φάτε τζιαί να φύετε», προκειμένου να φάνε και να φύγουν. Αν δεν φάνε αυτό που τους αντιστοιχεί, τότε κατεβαίνουν τη νύχτα και παίρνουν μαζί τους όλες τις μερίδες φαγητού, τα ξηροτήανα, τα λουκάνικα και όλο το φαγητό.


Βρείτε τους λαχταριστούς στην Πανδώρα, ανήμερα των Φώτων!


Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο για να γλυκάνετε σήμερα τον ουρανίσκο σας;


Βρείτε τους λαχταριστούς λουκουμάδες μας την ημέρα των Φώτων στα 7 καταστήματα μας και γλυκάνετε τη μέρα σας!


Βρείτε επίσης τα λαχταριστά μας σιάμισιη με σιμιγδάλι, πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη!


86 views0 comments
bottom of page